Dyniowe fit love z malinami

We środę w pracy ogłosiliśmy dzień dyni. Każdy, kto upiekł dyniowe ciacho lub babeczki mógł wyjść z biura godzinę wcześniej.

Przyznam szczerze, że nie spodziewałam się takiego odzewu – nasza kuchnia utonęła w zalewie dyniowych specjałów a ja – jako prowodyr całej akcji też musiałam dołożyć swoją pomarańczową cegiełkę,

Ponieważ jak wiecie – ja ZAWSZE (no praaawie) piekę fit ……. tak i tym razem musiałam poszperać w necie w poszukiwaniu jakiegoś zdrowego i dietetycznego przepisu. W sumie znalazłam dużo różnych ciekawych opcji ale wybrałam połączenie dyni z czekoladą. Bo przecież czekolada jest najlepsiejsza! 

Ale ale ……… ten przepis ma w sobie jeszcze jeden super składnik – MALINY!!!! I nie przejmujcie się, że sezon malinowy już skończony – spokojnie możecie użyć mrożonych!

Przepis pochodzi z bloga Alicji Janowicz – trenerki personalnej, na której stronie możecie znaleźć mnóstwo zdrowych i smacznych pomysłów na dietetyczny posiłek.

To co? Zaczynamy?

CZEGO POTRZEBUJEMY?

500 g pure z dyni hokkaido 500g

100 g suszonych daktyli

100 g masła orzechowego

100 g ksylitolu

100 g mrożonych malin

2 jajka L

50 g gorzkiej czkolady

30 g odżywki białkowej o dowolnym smaku

20 g kakao

dowolny aromat spożywczy

 

Najpierw przygotowujemy pure z dyni. Po prostu pozbawiamy ją nasion, kroimy na kawałki i odkrajamy skórkę. Następnie układamy naszą dyńkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy do momentu aż widelec będzie miękko wchodził w warzywo. Wtedy wyjmujemy dynię, wkładamy do blendera i na gorąco porządnie blendujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Daktyle zalewamy wrzątkiem. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali lub kąpieli wodnej. Następnie wszystkie składniki dokładnie blendujemy. That’s all 🙂

Ciacho przekładamy do formy, na wierzchu układamy maliny (ja ułożyłam zamrożone). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny. Sprawdzamy patyczkiem ale uwaga – na środku – pod malinami – ciasto może być mokre. Nie przejmujcie się tym.

Wierzch możecie posypać zmielonym na puder ksylitolem. Ja posypałam jadalnym brokatem bo go lubię 🙂

 

Smacznego!!!!!!

Summary
recipe image
Recipe Name
dyniowe brownie
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Dodaj komentarz