Ciastki na szybko

Dawno nie było ciastków, prawda? Wczoraj już mi się zachciało i zaczęłam przeszukiwać internety w poszukiwaniu inspiracji.  Oczywiście jak to zwykle u mnie bywa – musiało być mega prosto i koniecznie fit.

Znalazłam dwa przepisy, które wczoraj wypróbowałam. Są banalne. Są dietetyczne.

Ostrzegam – dwuskładnikowe ciasteczka bananowe to nie jest jakaś eksplozja smaku! Moja rodzina zdecydowanie wybrała te z daktylami. Aczkolwiek mąż ostatecznie orzekł, że jadał lepsze 😉

Mi smakują więc się dzielę! Jak ktoś jest na diecie to i oszukane ciacha mu sprawią radochę 😉

DWUSKŁADNIKOWE BANANOWE KOKOSANKI

dwa dojrzałe banany

100 gram wiórków kokosowych

Banany blendujemy. Dodajemy wiórki i mieszamy. Układamy na papierze do pieczenia formując ciasteczka. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Zdecydowanie polecam użycie naprawdę dojrzałych owoców – moje nie były i pewnie dlatego smak jest taki baaardzo mocno bananowy a kolor bardzo jasny.

DAKTYLOWO KOKOSOWE CIACHA EKSPRESOWE

150 gram daktyli

3/4 szklanki wiórków kokosowych

3/4 szklanki płatków jaglanych (nie miałam i użyłam owsianych – też dobre)

Najdłuższym procesem jest tutaj namoczenie daktyli we wrzątku. Muszą odstać jakąś godzinkę. Po tym czasie blendujemy je na gładką masę i mieszamy z płatkami oraz wiórkami. Wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy 25 min w 180 stopniach. Radzę jednak kontrolować czas – moje się troszeczkę za bardzo przypiekły!

VOILA!

Jak zrobicie to liczę na komentarze!

 

P.S. Przepisy podchodzą z bloga na-zdrowie.

 

Dodaj komentarz