Dawno nie było ciastków, prawda? Wczoraj już mi się zachciało i zaczęłam przeszukiwać internety w poszukiwaniu inspiracji. Oczywiście jak to zwykle u mnie bywa – musiało być mega prosto i koniecznie fit.
Znalazłam dwa przepisy, które wczoraj wypróbowałam. Są banalne. Są dietetyczne.
Ostrzegam – dwuskładnikowe ciasteczka bananowe to nie jest jakaś eksplozja smaku! Moja rodzina zdecydowanie wybrała te z daktylami. Aczkolwiek mąż ostatecznie orzekł, że jadał lepsze 😉
Mi smakują więc się dzielę! Jak ktoś jest na diecie to i oszukane ciacha mu sprawią radochę 😉
DWUSKŁADNIKOWE BANANOWE KOKOSANKI
dwa dojrzałe banany
100 gram wiórków kokosowych
Banany blendujemy. Dodajemy wiórki i mieszamy. Układamy na papierze do pieczenia formując ciasteczka. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Zdecydowanie polecam użycie naprawdę dojrzałych owoców – moje nie były i pewnie dlatego smak jest taki baaardzo mocno bananowy a kolor bardzo jasny.
DAKTYLOWO KOKOSOWE CIACHA EKSPRESOWE
150 gram daktyli
3/4 szklanki wiórków kokosowych
3/4 szklanki płatków jaglanych (nie miałam i użyłam owsianych – też dobre)
Najdłuższym procesem jest tutaj namoczenie daktyli we wrzątku. Muszą odstać jakąś godzinkę. Po tym czasie blendujemy je na gładką masę i mieszamy z płatkami oraz wiórkami. Wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy 25 min w 180 stopniach. Radzę jednak kontrolować czas – moje się troszeczkę za bardzo przypiekły!
VOILA!
Jak zrobicie to liczę na komentarze!
P.S. Przepisy podchodzą z bloga na-zdrowie.