Z ciecierzycy też zrobimy brownie!

Wiecie, że jestem ciastkożercą więc nikogo nie zdziwi, że mam dzisiaj dla Was kolejne brownie 😉

Mało tego ….. kolejne zdrowe brownie! Tym razem z ciecierzycy 🙂

Moja rodzina jednomyślnie orzekła, że jest najlepsze z tych, które jedli do tej pory. To pewnie zasługa użycia w tym przepisie prawdziwej czekolady (w dużej ilości) zamiast kakao.

Robi się oczywiście mega szybko i łatwo a przepis dostałam od koleżanki – Milenka baaardzo dziękuję!

Czego potrzebujemy?

2 tabliczki gorzkiej czekolady

puszka ciecierzycy

2 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia (ciecierzyca i czekolada to ciężkie składniki stąd taka ilość)

1 łyżka oleju kokosowego

1 banan

150 g cukru trzcinowego (lub ksylitolu w wersji niskokalorycznej)

Jak robimy?

Tradycyjnie już ze mną – nie przemęczycie się w kuchni 😉 Wszystko wrzucacie do blendera i porządnie blendujecie na gładką masę. Następnie do formy (jeśli używacie tradycyjnej to na papier do pieczenia) i na 35 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Po wyjęciu ciasto musi porządnie ostygnąć w formie. Jak to brownie – w środku jest mokre więc test patyczkiem na niewiele się zda.

Ja moje posypałam cukrem pudrem (zrobionym z ksylitolu, zblendowanego na puder) i ułożyłam na wierzchu świeże figi, na których punkcie mam ostatnio bzika 🙂

VOILA!

Nie tylko my mieliśmy ochotę na ciacho 😛

 

 

Dodaj komentarz