Fit ciacha – czyli coś co Kate lubi najbardziej!

Dawno nie było słodkości więc dzisiaj nadrabiamy!

A że za chwilkę Liga Mistrzów – to bez zbędnych ceregieli podaję Wam cztery fit przepisy.

Wszystkie wypróbowane …… chipsów z batatów nawet nie zdążyłam sfotografować bo 3 minuty po wyjęciu z piekarnika już ich nie było …….

Najpierw czekoladowo!

OWSIANE CIASTKA CZEKOLADOWE

50 g mąki owsianej (zmieliłam płatki na mąkę)

pół małego dojrzałego i rozgniecionego awokado – nie miałam więc pominęłam

pół rozdrobnionego banana – dałam całego z powodu braku awokado 😉

białko jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

10–15 g waniliowej, białkowej odżywki – dałam kokosową (jeśli nie macie odżywki to dajcie po prostu łyżkę więcej mąki owsianej)

pokruszona gorzka czekolada

Mieszamy wszystkie składniki. Układamy łyżką ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni na 20 min (trzeba pilnować, żeby się nie przypiekły za mocno).

CZEKOLADOWE MUFFINKI Z FASOLKI (chociaż wcale niekoniecznie)

200 g czerwonej fasoli z puszki (dałam cieciorkę bo nie miałam fasolki)

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki miodu

½ szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu

2 łyżeczki cukru waniliowego – dałam aromat waniliowy

5 łyżek odżywki białkowej (można ją zastąpić mąką pełnoziarnistą)

3 łyżki kakao lub karobu

3 łyżki oleju kokosowego

płaska łyżeczka sody

Rozdrabniamy fasolę czy cieciorkę w blenderze a następnie dodajemy resztę składników: najpierw mokre, potem suche. Dokładnie mieszamy i nakładamy ciasto do foremek na muffinki (jeśli używacie silikonowych to nie musicie ich niczym wykładać). Pieczemy ok 35-40 min w 180 stopniach.

A TERAZ BATATY!!!

Uwieeeeelbiam bataty więc jak tylko zobaczyłam ten przepis – od razu wiedziałam, ze go wypróbuję!

1 batat starty na tarce o grubych oczkach

2 jajka

3 łyżki oleju kokosowego

3/4 szklanki mąki ryżowej

1/4 szklanki mąki kokosowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki masła orzechowego

3 łyżki miodu (cukru, ksylitolu)

Ucieramy jajka z miodem i olejem. Dodajemy masło orzechowe i dokładnie blendujemy na gładką masę. Dokładamy mąkę z proszkiem do pieczenia – mieszamy tylko do połączenia składników. Teraz czas na starte bataty – dorzucamy je do naszej masy i wyrabiamy ciasto.

Nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20 minut.

DLA MIŁOŚNIKÓW CHIPSÓW – dietetyczne chrupanie

Potrzebujemy batatów pokrojonych na baaardzo cienkie plasterki, soli i oliwy.

Wszystkie składniki mieszamy rękami w misce po czym rozkładamy je równomiernie na dwóch blachach wyłożonych papierem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy z termoobiegiem przez 30 min w 180 stopniach. Przy czym w połowie czasu – zamieniamy blachy miejscami.

Po 30 minutach wyłączamy piekarnik i zostawiamy nasze chipsy jeszcze na 10 minutek w piekarniku ……

Są pyszne ……. i musicie mi uwierzyć na słowo 😉

 

ENJOY!!!

Zmykam na mecz!!!!!

 

Przepisy na czekoladowe ciastka i muffinki pochodzą z serwisu WP fitness. Batatowe ciastka znalazłam na blogu Przepis na Sukces.

Dodaj komentarz