Dawno nie było słodkości więc dzisiaj nadrabiamy!
A że za chwilkę Liga Mistrzów – to bez zbędnych ceregieli podaję Wam cztery fit przepisy.
Wszystkie wypróbowane …… chipsów z batatów nawet nie zdążyłam sfotografować bo 3 minuty po wyjęciu z piekarnika już ich nie było …….
Najpierw czekoladowo!
OWSIANE CIASTKA CZEKOLADOWE
50 g mąki owsianej (zmieliłam płatki na mąkę)
pół małego dojrzałego i rozgniecionego awokado – nie miałam więc pominęłam
pół rozdrobnionego banana – dałam całego z powodu braku awokado 😉
białko jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10–15 g waniliowej, białkowej odżywki – dałam kokosową (jeśli nie macie odżywki to dajcie po prostu łyżkę więcej mąki owsianej)
pokruszona gorzka czekolada
Mieszamy wszystkie składniki. Układamy łyżką ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni na 20 min (trzeba pilnować, żeby się nie przypiekły za mocno).
CZEKOLADOWE MUFFINKI Z FASOLKI (chociaż wcale niekoniecznie)
200 g czerwonej fasoli z puszki (dałam cieciorkę bo nie miałam fasolki)
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki miodu
½ szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu
2 łyżeczki cukru waniliowego – dałam aromat waniliowy
5 łyżek odżywki białkowej (można ją zastąpić mąką pełnoziarnistą)
3 łyżki kakao lub karobu
3 łyżki oleju kokosowego
płaska łyżeczka sody
Rozdrabniamy fasolę czy cieciorkę w blenderze a następnie dodajemy resztę składników: najpierw mokre, potem suche. Dokładnie mieszamy i nakładamy ciasto do foremek na muffinki (jeśli używacie silikonowych to nie musicie ich niczym wykładać). Pieczemy ok 35-40 min w 180 stopniach.
A TERAZ BATATY!!!
Uwieeeeelbiam bataty więc jak tylko zobaczyłam ten przepis – od razu wiedziałam, ze go wypróbuję!
1 batat starty na tarce o grubych oczkach
2 jajka
3 łyżki oleju kokosowego
3/4 szklanki mąki ryżowej
1/4 szklanki mąki kokosowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki masła orzechowego
3 łyżki miodu (cukru, ksylitolu)
Ucieramy jajka z miodem i olejem. Dodajemy masło orzechowe i dokładnie blendujemy na gładką masę. Dokładamy mąkę z proszkiem do pieczenia – mieszamy tylko do połączenia składników. Teraz czas na starte bataty – dorzucamy je do naszej masy i wyrabiamy ciasto.
Nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20 minut.
DLA MIŁOŚNIKÓW CHIPSÓW – dietetyczne chrupanie
Potrzebujemy batatów pokrojonych na baaardzo cienkie plasterki, soli i oliwy.
Wszystkie składniki mieszamy rękami w misce po czym rozkładamy je równomiernie na dwóch blachach wyłożonych papierem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy z termoobiegiem przez 30 min w 180 stopniach. Przy czym w połowie czasu – zamieniamy blachy miejscami.
Po 30 minutach wyłączamy piekarnik i zostawiamy nasze chipsy jeszcze na 10 minutek w piekarniku ……
Są pyszne ……. i musicie mi uwierzyć na słowo 😉
ENJOY!!!
Zmykam na mecz!!!!!
Przepisy na czekoladowe ciastka i muffinki pochodzą z serwisu WP fitness. Batatowe ciastka znalazłam na blogu Przepis na Sukces.