Kolorowe i zdrowe

W takie jesienne już dni – jak dzisiaj – zdecydowanie potrzebujemy zacząć dzień pozytywnym akcentem. 

Mocne espresso to jeden z nich ale polecam Wam przygotowanie sobie pięknego i pysznego śniadania, które po pierwsze – poprawi Wam humor samym wyglądem, a po drugie – da mnóstwo energii na cały dzień! To śniadanie możecie sobie spokojnie przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki. Gwarantuję, ze rano po otwarciu lodówki na Waszych twarzach pojawi się szeroki uśmiech 🙂 Oryginalnie przepis pochodzi z książki Ani Lewandowskiej „Zdrowe gotowanie”  ale ja go modyfikuję po swojemu zawsze – coś zmieniam, coś dodaję 🙂

Czego potrzebujemy?

szklankę płatków owsianych

szklankę mleka – krowie, ryżowe, kokosowe – jak wolicie 🙂

1 banana

2 łyżki nasion chia

2 łyżki miodu/ słodzik – jeśli bardzo liczycie kalorie (ja daję mniej miodu bo nie lubię gdy jest za słodko)

cynamon, kardamon, wanilia – do smaku

2 łyżki wiórków kokosowych (jeśli ktoś lubi – nie jest to konieczne)

do przybrania – orzechy, owoce, migdały, płatki kokosowe

Jak zrobić?

Po prostu podgrzejcie odrobinę płatki z mlekiem. Później dodajcie wszystko poza składnikami do przybrania i mocno zblendujcie. Jeśli będzie zbyt gęste dodajcie jeszcze mleka – powinno być jak pudding.

Ja zawsze przygotowuję to śniadanie w słoikach – na spodzie układam orzechy/migdały. Później pudding. Na zdjęciu widzicie czerwoną część – to mus z malin (maliny zmiksowane z odrobiną ksylitolu). Na wierzchu układam owoce i posypuję płatkami kokosowymi lub migdałowymi.

Uwielbiam sam widok tego jedzonka, nie mówiąc już o jego spożywaniu 🙂

Polecam gorąco wszystkim łasuchom i osobom, które trenują. To śniadanie to świetna wariacja na temat owsianki a połączenie z orzechami i przyprawami dodaje sił witalnych i zapewnia energię do pracy czy innych obowiązków. 

Jest to także idealna przekąska po treningu! Biegacze docenią na pewno 🙂

Enjoy!

Dodaj komentarz