Uwielbiam ciastki!

Nazywam się Kasia i jestem uzależniona od słodyczy. Tak. Niestety jestem. I przyznam szczerze, że jest to bardzo dziwne bo kiedyś mogłam nie jeść ich w ogóle. Jakoś z wiekiem zmieniły się gusta i od kilku lat po prostu kocham ciastki. 

Na moje szczęście niekoniecznie lubię te ciężkie, kremowe, mascarponowe łakocie. Tyle, że paczka ciastek zbożowych wcale nie jest dla mojej figury lepsza 🙁 Dlatego właśnie uprawiam sport! Żebym mogła bezkarnie pożerać ciastki 🙂 A żebym mogła ich pożerać jeszcze więcej i więcej ……. zaczęłam szukać i kombinować w kuchni. Szybko się okazało, że można wyczarować przepyszne owsiane ciasteczka bez użycia grama mąki czy cukru! Wystarczy trochę płatków, owoce, miód i 20 min czasu.

Spróbujecie?

Potrzebujemy:

150 g płatków owsianych (próbujcie też z innymi – jaglane, żytnie, orkiszowe)

pół banana

szklanka borówek, malin, truskawek lub innych tego typu owoców

łyżka miodu (lub 2 syropu z agawy, daktyli, klonowego)

50 g pestek (ja daję słonecznika ale może być też dynia albo siemię lniane czy chia)

po pół łyżeczki cynamonu i kardamonu lub  jedna łyżeczka przyprawy korzennej

jak ktoś lubi to można dodać orzechy, rodzynki lub suszoną żurawinę (tylko to już wmieszajcie po zblendowaniu)

Cała magia tego przepisu polega na tym, ze wszystkie składniki po prostu blendujemy i łyżką wykładamy na papier do pieczenia lub silikonową matę. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni i po 15 minutach możemy cieszyć się słodką i zdrową przekąską 🙂

Proste prawda? 

ENJOY!

Dodaj komentarz